ABCDA motivacije

Pozornost – Svakog dana obratite pozornost na svoju motivacijsku razinu. Jer samo ako uočite da vaša motivacija tone, možete učiniti nešto protiv toga. To je vrlo lako trenirati, odvojite si svakog dana nekoliko minuta, pobrinite se da budete što mirniji i pratite da li ste na poslu još motivirani ili ste u mislima već na završetku radnog dana.

Opterećenja bilo koje vrste su izvrsni ubojice motivacije. Stoga, posebno u razdobljima visokog naprezanja i nedostatka vremena, pobrinite se da također pružite potrebnu ravnotežu kako biste napunili baterije.To je jedini način da zadržite svoju motivaciju.

Prilike - Uvijek postoje mogućnosti za povećanje motivacije, samo ih morate iskoristiti. To mogu biti novi i uzbudljivi zadaci, visoko motivirani kolege, promocija ili općenito priznanje vaših postignuća. Iskoristite takve mogućnosti za poticaj u motivaciji.

Disciplina - Ponekad vam je potrebna i disciplina kako bi vaša motivacija ostala živa. Kada stvari pođu krivo, planovi ne rade, a posao nema smisla, vaša motivacija je u velikoj opasnosti. Zatim se upitajte zašto zapravo radite taj posao i koristite ga kao izvor motivacije.

Prvi koraci - Jednostavno poduzimanje prvog koraka u novom projektu može ponekad biti dovoljno za pokretanje vaše motivacije. Umjesto da provodite dane pitajući se što bi moglo poći po zlu, samo započnite s prvim koracima. Prvi rezultati su hrana za vašu motivaciju.

Obitelj i prijatelji - Naravno, i obitelj i prijatelji vam mogu pomoći. Ako više niste motivirani, dopustite da vas vaše voljene osobe ponovno potaknu i motiviraju.

Istomišljenici mogu učiniti čak i više od obitelji i prijatelja. Iz jednostavnog razloga što vas kolege ili zaposlenici koji imaju isti cilj, ponekad mogu izvući iz lošeg razdoblja i zaraziti vas njihovom motivacijom.

Glad - Kako bi održali vašu motivaciju trebali bi ste biti željni i gladni uspjeha Uspjeh ne mora nužno biti izražen brojem, već se može shvatiti pojedinačno. Važni su djelomični uspjesi, gdje možete mjeriti svoj napredak.

Iluzije vam ipak ne pomažu, već predstavljaju motivacijske kočnice jer, čim se snovi u stvarnosti ne ostvare, vaša motivacija zajamčeno opada. Realni pogled na situaciju to može spriječiti.

Gunđanje Usput, gunđanje vas ne može odvesti dalje. Umjesto da se zadržavate na postojećim problemima, olakšajte si tako što ćete razumijeti i vidjeti koje  prilike i mogućnosti  imate u vašoj trenutačnoj situaciji. Samo ako imate barem jednu ideju o tome kako dalje postupiti, vaša motivacija može opstati.

Vještina zasigurno ne šteti vašoj motivaciji, naprotiv. S profesionalnom vještinom možete brzo riješiti zadatke i vidjeti uspjehe. A socijalne vještine vam omogućuju slaganje sa svojim kolegama od kojih ćete dobiti podršku i razumijevanje.

Strast je temelj motivacije za mnoge ljude. Učinite to svojom osobnošću i koristite svoju strast za određenom temom kako biste bili motivirani ići na posao.

Mentori mogu biti vaš vodič koji vam je podrška, koji vam pomaže i motivira vas u teškim trenucima. Ponekad se to jednostavno ne može učiniti bez pomoći drugih.

Razmišljanje također može spriječiti probleme s motivacijom. Smanjiti ćete broj neuspjeha ako mislite unaprijed o rezultatima koje možete realno očekivati. Tako ćete spriječiti motivacijske rupe.

Otvorenost prema novim prilikama i pomoć drugih mogu biti bitni za vašu motivaciju. Jer je to u nekim situacijama jednostavno nemoguće izdržati bez podrške. Ako odbijete podršku, ne možete razviti novu motivaciju.

Planiranje vam pomaže da napravite realnu procjenu vremena i energetskih zahtjeva za posao koji je u tijeku. Znajući što možete očekivati, možete otići raditi puno više motivirani nego kada se ispred vas počnu graditi brda posla.

Izvore motivacije morate svjesno tražiti. To mogu biti već spomenuti prijatelji ili priznanje vašeg šefa. Važno je jednostavno znati odakle dolazi vaša motivacija.

Prostor za realizaciju vlastitih ideja i misli pomaže strahovito održavati vašu motivaciju. Svatko tko radi prema naredbama drugih, na kraju će samo fizički biti prisutan na poslu.

Samopouzdanje predstavlja osnovu za motivirani rad. Samo oni koji znaju svoje sposobnosti i snage i oslanjaju se na njih i rado idu na posao.

Snovi i ideali su hrana za visoku motivaciju. Ako radite na nečemu iz uvjerenja, motivacija vjerojatno nije veliki problem.

Iznenađenja mogu ublažiti ili ojačati vašu motivaciju. U mnogim slučajevima, učinak ovisi o tome usmjeravate li se na pro i kontra nove situacije.

Vizualizacija može ponovno pokrenuti vašu motivaciju. Zamislite si što realnije možete kako ćete stići do cilja i ostvariti vaš uspjeh. Zatim radite na ostvarivanju ove vizualizacije. Ako znate za što radite, motivacija nije problem.

Volja je, naravno uvijek potrebna za motivirani rad. Možete, naravno, postići neke ciljeve bez da ih nužno želite. Ali tada ne biste trebali očekivati motivaciju.

Nebrojeno ponavljanje i namjerno utemeljene navike mogu poslužiti kao motivacijski poticaj. To može biti određena pjesma, fotografija ili uspomena na osobni uspjeh.

Ying i Yang predstavljaju ravnotežu između posla i slobodnog vremena, stresa i oporavka. Jer s konstantnom napetosti i pod stalnim pritiskom, čak će i najviša motivacija nestati.

Ciljevi - Kao što je već spomenuto, ciljevi su iznimno važni kako bi mogli raditi na motivirani način. Samo ako točno znate gdje ide putovanje i što radite, može nastati motivacija.

Izvor: Karrierebibel.de

Prijevod i obrada: Slavko Hohoš

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Pi Network (mreža) - kripto rudarstvo na mobilnom telefonu

Cannergrow - zaradi kroz uzgoj konoplje

Skyway Capital prezentacija 01-2020