Što je Ethereum?Ethereum

je decentriliziran distribucijski sustav koji pruža platformu za pokretanje pametnih ugovora (Smart Contracts), a na temelju vlastitog javnog blok lanca (Blockchain). Ethereum koristi kriptovalutu eter kao sustav plaćanja sudionika distribucijskog sustava. Ovi ugovori se mogu shvatiti kao kodni blokovi koji se obavljaju u cijeloj mreži u nemanipuliranom dokazivnom načinu. Jednom objavljeni u mreži provode nakon određene, Turingove potpunosti, program neće sve dok se eter (jedinica kriptovalute). Eteri se mogu dodatno nadopuniti slanjem korisniku ili drugih ugovora. Ugovori na taj način mogu slati poruke drugim korisnicima ili etera, ili ugovora.
Ether je valuta u sklopu mrežnog protokola Ethereum. Puštena je u promet na ljeto 2015 i u trgovanju dostiže polovicu bitcoinovog volumena koji je od pedesetak milijuna dolara dnevnog prometa. Time je Ether izgurao Litecoin koji se dugo nalazio na drugom mjestu.

Za takav rezultat Bitcoinu su trebale godine razvoja pa se nameće pitanje – što to izdvaja Ethereum od ostalih kriptovaluta te donosi li on neku ozbiljnu promjenu?


Kao i Bitcoin, mreža Ethereum bazirana je na Blockchain tehnologiji. Ethereum od prvog dana ima veliku podršku individualnih ulagača, internetske zajednice kai i velikih tvrtki poput Microsofta. Protokol koji koristi Ether je osmislio mladi kanadski programer ruskog podrijetla Vitalik Buterin.

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Pi Network (mreža) - kripto rudarstvo na mobilnom telefonu

Cannergrow - zaradi kroz uzgoj konoplje

Skyway Capital prezentacija 01-2020